Hoe kies je de juiste plugins?

  • Auteur: Jonathan van Rij
  • Gepubliceerd op: 14-12-2022
  • Category: Events

Bij het kiezen van een plug-in voor jouw website zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. In dit artikel zal ik ze opsommen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Ik heb dit artikel geschreven voor klanten en ontwikkelaars die hun eerste stappen zetten in de wereld van open source. Dus laat me beginnen met enkele termen:

  • Een module is hetzelfde als een plugin of een package, Craft CMS en WordPress noemen ze plugins, Drupal noemt ze modules en op GitHub worden het packages genoemd. Het zijn allemaal kleine blokken code die functies toevoegen aan jouw applicatie.

  • GitHub is een cloudopslag om code binnen de opensourcegemeenschap op te slaan.

  • CMS of Framework, hiervoor verwijs ik je graag naar mijn artikel over het verschil tussen deze twee.

  • Community zijn alle mensen die betrokken zijn bij het platform waar je mee werkt.

Net als veel andere platforms heeft Craft CMS ook de mogelijkheid om zijn functies uit te breiden via plugins.

In dit artikel zal ik het hebben over de plugin-store die bij Craft CMS hoort. Maar de dingen die ik zeg zijn ook van toepassing op andere systemen (zoals Laravel, WordPress, Drupal, enzovoort).

Sla de duurdere niet over

Sommige plugins zijn gratis en sommige kosten een beetje geld. Beide kunnen goed zijn voor wat je nodig hebt. Maar betaalde plugins hebben een groot voordeel. Ze zijn gebouwd door iemand met een (financiële) motivatie om ze te onderhouden en bij te werken. Dit resulteert in een betere algehele kwaliteit van de plugin.

Voorbeelden van goede betaalde plugins voor Craft CMS zijn:

Begrijp me niet verkeerd over gratis plugins. Er zijn veel geweldige gratis plugins beschikbaar. Maar er zijn enkele belangrijke waarschuwingssignalen die je niet mag negeren. Lees verder...

Wordt het veel gebruikt?

Het aantal keren dat de plugin is geïnstalleerd of gebruikt, is een goede manier om te weten of deze betrouwbaar is. Plugins die veel worden gebruikt binnen de gemeenschap, worden snel gepatcht / bijgewerkt / gerepareerd, enzovoort. Een goed voorbeeld is Redactor. Op het moment van schrijven is deze plugin al 83.949 keer geïnstalleerd. Een solide keuze als deze de feature heeft die je zoekt.

Wordt het regelmatig onderhouden?

De laatste releasedatum (wanneer een pakket een nieuwe versie krijgt) is ook iets om naar te kijken. Als het lang geleden is (denk aan ongeveer 7+ maanden), moet daar een goede reden voor zijn. Soms is het omdat het pakket zo klein is dat er niet veel te onderhouden valt, geen zorgen dan. Maar grote pakketten hebben vaak regelmatige updates nodig. Dit zou een waarschuwingssignaal zijn.

Kies de kleinere optie

Als je kunt kiezen tussen een plugin met veel functies en een plugin met alleen de functie die je nodig hebt, kies dan de laatste. Hoe meer een plugin kan, hoe meer er kan breken en/of onderhouden moet worden.

Actieve gemeenschap

Je hoeft je hier geen zorgen over te maken bij het kiezen van een plugin voor Craft CMS. Maar bij het werken met sommige andere platformen is het zeker iets om in overweging te nemen.

Grotere en actievere gemeenschappen geven me meestal meer vertrouwen in de pakketten die daaruit voortkomen. Dit kan de weegschaal een beetje veranderen als je twijfelt over een plugin.

Twee alternatieven

Als je echt een functie nodig hebt, maar de plugin die deze biedt te veel waarschuwingssignalen heeft en de voor de hand liggende alternatieven (zelf bouwen of vereisten wijzigen) geen optie zijn, zijn er nog twee andere opties.

Een ontwikkelaar kan de code van een plugin overnemen (in ontwikkelaarstaal wordt dit een fork genoemd) en het werkend maken binnen jouw toepassing. Afhankelijk van de complexiteit van de plugin kan dit een efficiëntere optie zijn in vergelijking met het ontwikkelen van de dehele feature. Of dit de te nemen route is moet een ontwikkelaar per case bepalen.

De andere optie is om het benodigde onderhoud van de plugin zelf op je te nemen (of met de ontwikkelaar waarmee je samenwerkt). Misschien springen andere ontwikkelaars uit de gemeenschap ook in en brengen ze wat nieuw leven in het package.

Nu je deze tips voor het kiezen van plugins hebt, kun je met meer vertrouwen aan de slag met het uitbreiden van jouw Craft CMS website. Veel succes met het ontdekken van de mogelijkheden die de vele beschikbare plugins bieden!